Toegevoegd notaris Thomas over de A-B B-C levering

Toegevoegd notaris Thomas over de A-B B-C levering

Doelgroep lezers: makelaars | verkopers | kopers | tussenpersonen

De A-B B-C levering: Draai het om en bespaar veel overdrachtsbelasting!

De A-B B-C levering: Draai de volgorde om en bespaar flink op overdrachtsbelasting!

Hoe zit het met de volgorde bij een ABC-transactie?

Bij een ABC-transactie, waarbij A aan B en B aan C levert, kan de volgorde van het passeren van de akten van belang zijn. Als de akten in omgekeerde volgorde worden gepasseerd (eerst BC en daarna AB), wordt de levering BC als eerste verkrijging beschouwd en de levering AB als tweede verkrijging. 

Wat levert dat op?

In dat geval betaalt alleen partij C de overdrachtsbelasting. Partij B kan dan op basis van artikel 13 van de Wet op belastingen van rechtsverkeer (WBR) een vermindering toepassen. Dat scheelt flink! Stel dat de koopsom €300.000 is, dan kan partij B hiermee meer dan €24.000 besparen. B hoeft namelijk geen 10,4% overdrachtsbelasting te betalen over het bedrag dat al bij de transactie B-C belast is.

Let op het juiste moment van belastingheffing

De overdrachtsbelasting wordt geheven op het moment dat de akte wordt getekend – niet wanneer deze in het Kadaster wordt ingeschreven. Dat is dus het beslissende moment.

Inschrijving bij het Kadaster: wat is de juiste volgorde?

Hoewel de akte B-C als eerste getekend moet worden, moet de akte A-B wel als eerste worden aangeboden voor inschrijving bij het Kadaster. Dat heeft te maken met de beschikkingsbevoegdheid van partij B – die moet namelijk eerst officieel eigenaar zijn voordat hij kan leveren aan C.

Vragen?

Heb je vragen over de A-B B-C levering of over andere Wonen & Hypotheek gerelateerde zaken? Neem gerust contact met ons op of loop gewoon even binnen bij ons kantoor in 's-Gravenzande!