Trouwen / Samenwonen

Trouwen / Samenwonen

Je woont al een tijdje samen of je gaat samenwonen, maar nu wil je graag het een en ander geregeld hebben. Wat is er mogelijk en wat niet? Wat zijn de gebruikelijke bepalingen? Wij helpen je graag!

Wij kunnen je adviseren over:

  • Het samenwonen en de diverse samenlevingsvormen, zoals:
    • Trouwen;
    • Geregistreerd partnerschap;
    • Samenlevingsovereenkomst of samenlevingscontract
  • Hoe het zit met de kinderen;
  • Het opstellen van huwelijks- of geregistreerd partnerschapsvoorwaarden.

Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om een keuze te maken. Om deze keuze iets makkelijker te maken, leggen we je graag alles eens uit zodat je concreet weet waar je een beslissing over gaat maken. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Goed om te weten

Neem ruim de tijd voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden of geregistreerd partnerschapsvoorwaarden. Dit proces kan best veel tijd kosten en de akte moet getekend zijn vóór de huwelijksdatum. Het is dus belangrijk dat je de afspraak voor het opstellen op tijd maakt. 

Startersdesk

Ben je nieuw op de huizenmarkt en heb je geen idee wat er op notarieel gebied bij komt kijken? Begrijpen we, voor alles een eerste keer! Wij nemen je aan de hand mee door het proces wat wij gaan doorlopen. We nemen je namelijk alles uit handen en zorgen dat je volledig op de hoogte bent van alles wat we doen. In begrijpelijke taal natuurlijk, dan begrijp je het écht. Neem een kijkje bij onze Remmerswaal Notaris Startersdesk en lees er alles over.

Vragen die we vaak krijgen

Wanneer worden de huwelijkse voorwaarden getekend?

Neem ruim de tijd voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden of geregistreerd partnerschapsvoorwaarden. Dit proces kan best veel tijd kosten en de akte moet getekend zijn vóór de huwelijksdatum. Het is dus belangrijk dat je de afspraak voor het opstellen op tijd maakt. Jullie moeten namelijk samen langskomen voor een intake gesprek, waarin wordt besproken wat jullie willen regelen. Daarna volgt er een advies en kan er eventueel een concept van de akte worden gemaakt. Aan de hand hiervan hebben jullie hebben tijd nodig om het advies/concept te lezen en vragen te stellen. Om alles af te ronden komen jullie nog een keer samen bji ons op kantoor komen om de akte te ondertekenen.

Wat is het huwelijksgoederenrecht?

Het huwelijksgoederenrecht bepaalt hoe het vermogen van jou en je partner wordt beheerd en verdeeld tijdens jullie huwelijk, bij een scheiding of bij overlijden. Het regelt onder andere welke bezittingen en schulden van beide partners zijn en hoe deze verdeeld worden. Er zijn verschillende manieren waarop dit geregeld kan worden:

  • Beperkte gemeenschap van goederen (de standaard sinds 2018 in Nederland): Alleen de spullen en het geld welke je samen tijdens het huwelijk krijgt, zijn van jullie beiden. Wat je had vóór het huwelijk, blijft van jou of je partner.
  • Algehele gemeenschap van goederen: Alles is van jullie beiden, zelfs wat je had vóór het huwelijk.
  • Huwelijkse voorwaarden: Hier maak je samen afspraken over wie wat krijgt, zowel tijdens het huwelijk als bij een scheiding.

Wat betekent het om te trouwen in beperkte gemeenschap van goederen?

Als je geen huwelijkse voorwaarden opstelt of deze niet ondertekent bij de notaris vóór het huwelijk, dan trouw je in de beperkte gemeenschap van goederen. Zowel alle bezittingen en schulden die jullie hebben vóór het huwelijk als de bezittingen en schulden die je tijdens het huwelijk krijgt, zijn dan van jullie samen. Een erfenis of schenking valt hierbuiten. Dat geldt, op een aantal uitzonderingen na, ook voor de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van jou alleen waren.  

Brochures

Bekijk hieronder handige brochures over trouwen & samenwonen.

Offerte aanvragen

Ben je benieuwd wat de kosten zijn van onze werkzaamheden? Omschrijf zo goed mogelijk wat je vragen zijn, dan zorgen wij dat onze notarissen voor jou een persoonlijk kostenplaatje opstellen. Bij twijfel, gewoon even bellen! Of loop binnen bij ons kantoor in ’s-Gravenzande.

Offerte aanvragen